Najbrž se je ob ogledu filma Ken Park marsikdo vprašal ali je početje enega od glavnih junakov, ki si okoli vratu nadene zanko iz vrvi, se z njo obesi na radiator ter se nato zadovoljuje do orgazma, zgolj plod režiserjeve domišljije ali je to dejansko način doseganja orgazma.

Odgovor se glasi – davljenje je ena izmed spolnih praks, ki jo stroka definira kot povečanje spolnega užitka z bolečino in dušitvijo. Po nekaterih virih sploh ni tako zelo redka kot bi kdo mislil, vsekakor pa je adrenalinska, izredno nevarna in zagotovo ni za vsakogar.

Zakaj bi se sploh kdo pustil prostovoljno daviti?

Začudena EvaOrgazem je brez dvoma nekaj najlepšega na tem svetu, to, da nam je v njem dano uživati pa je ena od stvari, ki nas tudi ločijo od živali. Prav zato je človek od nekdaj nagnjen k raziskovanju kako svoj užitek še povečati in davljenje zagotovo je eden od načinov.

Intenzivnejši orgazem, ki ga oseba ob tem doživi, je namreč rezultat kemičnih procesov v telesu, ki so posledica povečanega izločanja adrenalina zaradi strahu in pomanjkanja kisika v možganih. Čeprav morda zveni smešno, se primerjava z adrenalinskimi športniki, ki se privezani na elastiko mečejo z visokih mostov ali skačejo iz letal in padalo odprejo šele v zadnjem trenutku, ponuja sama po sebi. V vseh primerih gre za adrenalin, ki se v telesu avtomatsko sprošča v trenutkih nevarnosti.

Spolna praksa davljenja se sicer deli na dve podzvrsti. Prva je avtoerotično davljenje, kjer oseba duši sama sebe, največkrat s pomočjo zanke iz vrvi, ki si jo nadene okoli vratu in se z njo obesi (izredno priljubljen pripomoček je recimo radiator) ter se nato samozadovoljuje, kar lahko vidimo v zgoraj omenjenem filmu Ken Park. Ta je tudi nevarnejša, kar dokazujejo številni smrtni primeri, saj se ljudje po orgazmu niso zmogli rešiti ali pa so zaradi pomanjkanja kisika omedleli in se pozneje zadušili.

Druga, nekoliko varnejša podzvrst je davljenje v paru, kjer eden od partnerjev med spolnim odnosom drugega prime za vrat in ga duši, kar je prav tako lepo prikazano v mnogih filmih (Ubij me nežno, Cesarstvo čutil …) pa tudi literaturi. Če se partnerja med seboj dovolj poznata, si zaupata in ju to vzburja, se nevarnost lahko zmanjša na minimum, vendar je še vedno prisotna, kajti nemogoče je prešteti koliko primerov nenaklepnih ubojev se je že zgodilo, ker eden od partnerjev ni pravočasno popustil svojega prijema.

Zgodovina davljenja

Vsekakor je izredno zanimiv podatek, da se je davljenje nekoč prakticiralo za zdravljenje impotence. Čeprav o tem ni zgodovinskih zapisov, naj bi po podatkih iz Wikipedie zdravniki v sedemnajstem stoletju prišli na to idejo ob opazovanju javnih usmrtitev z obešanjem, ko so moški v trenutku smrti doživeli erekcijo ali celo ejakulacijo.

Danes vemo, da je to zgolj reakcija telesa ob usmrtitvi, podatkov o tem koliko moških, na katerih so zdravniki izvajali takšen način zdravljenja, le-tega ni preživelo pa žal ni. Dandanes se za motnje erekcije k sreči uporablja relativno varna zdravila in za takšne poskuse k sreči ni več nobene potrebe.

Motnja ali ne?

Stroka si ni edina ali je erotično davljenje spolna motnja ali ne. Medtem ko nekateri glasno zatrjujejo, da vsekakor gre za mentalno motnjo in način samo-poškodovanja, ki jo je potrebno zdraviti, drugi poudarjajo, da za to ni nobene potrebe, saj je davljenje še vedno samo fetiš, vse dokler se ne začne dogajati, da oseba lahko doživi orgazem samo na takšen način. V tem primeru gre že za resno motnjo zdrave spolnosti, dokler pa je prisotna samo želja po raziskovanju in odkrivanju meja, je to še vedno (sicer izredno nevarna, ampak vendarle) zgolj spolna igrica.

Zavedajte se, v kaj se spuščate

Žal je komurkoli težko biti pameten in se ob spolni praksi kot je davljenje opredeliti za ali proti. Morda se partnerja resnično lahko zmenita za nedvoumen signal, ob katerem mora eden popustiti prijem, toda kaj če drugi napačno presodi kje je njegova meja?

DELI
Prejšnji članekZa dvig samozavesti v spalnici
Naslednji članekPozicija moči 2. del
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

1 KOMENTAR

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.