Marsikdo se muza ob omembi besede erotika, a ta vendarle ni nekaj česar bi se morali sramovati. Erotično je lepo in mamljivo ter pripomore k boljšim partnerskim odnosom.

erotično perilo

Erotika je seveda vse kar nekomu pomeni nekaj prikrito intimnega. Za nekoga je erotika beseda, ki opisuje občutke. Tudi tiste, ko v restavraciji zaužiješ najboljši obrok svojega življenja. Lahko bi rekli, da ima takšna hrana dobesedno erotičen okus. Erotika je lahko vizualna in izražena skozi kulturo in umetnost.

Kaj pojmujemo kot erotično?

Erotične so lahko umetniške slike, fotografije ali kipi. Tudi literatura je polna erotike, pa čeravno v sami osnovi določeno delo morda sploh ne govori o spolnosti. Zakaj se ljudje potemtakem še vedno nismo povsem sprijaznili s to besedo in zakaj nam je ob njeni omembi tako neprijetno?

erotika in erotični oglasi

Po drugi strani pa jo doma obožujemo, si je želimo od partnerja in tudi v medijih iščemo erotične vsebine. Verjetno zato, ker nam podobno kot dobra hrana ali denimo čokolada vzbuja tiste prijetne dražljaje, ki nas spominjajo na vse lepe trenutke v katerih smo uživali.

Kaj pa erotična literatura?

Erotična literatura obsega izmišljene in dejanske zgodbe ter prikaze erosa (strastnih, romantičnih ali spolnih odnosov), ki naj bi pri bralcih vzbudili podobna čustva. To je v nasprotju z erotiko, ki se bolj natančno osredotoča na spolne občutke. Drugi pogosti elementi sta satira in družbena kritika. Veliko erotične literature predstavlja erotično umetnost, ki ilustrira besedilo.

Čeprav je kulturno neodobravanje erotične literature vedno obstajalo, njeno kroženje pred izumom tiska ni veljalo za večji problem, saj so stroški izdelave posameznih rokopisov omejili distribucijo na zelo majhno skupino bogatih in pismenih bralcev. Iznajdba tiska v 15. stoletju je s seboj prinesla večji trg in vse večje omejitve, vključno s cenzuro in pravnimi omejitvami objavljanja zaradi nespodobnosti. Zaradi tega je večina proizvodnje te vrste materiala postala tajna.

In prav od tod občutek prepovedanega, ki se je zasidral tako globoko v nas!

Erotična fantazija

Erotična fantazija je tematika, ki prikazuje seks ali spolne teme, na splošno na bolj literaren ali resen način kot fikcija v pornografskih revijah. Včasih vključuje elemente satire ali družbene kritike. Vlada ali verske oblasti so takšna dela pogosto prepovedale. Ne fiktivna dela, ki prikazujejo seks ali spolne teme, lahko vsebujejo izmišljene elemente.

Imenovati erotično knjigo ‘spomini’ je literarni prijem, ki je pogost v tem žanru. Iz razlogov, podobnih tistim, zaradi katerih so psevdonimi običajni in pogosto zvito postavljeni, je meja med leposlovjem in ne leposlovjem široka. Se pa v 21. stoletju pisatelji in drugi umetniki navkljub svojim erotičnim delom pogumneje izpostavljajo. Zanimivo, da so na področju erotične literature vajeti v svoje roke prevzele ženske avtorice.

DELI
Prejšnji članekV postelji se ne zgledujta zgolj po porničih
Naslednji članekDnevi erotike | EroticDays
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.