Strokovnjakinjo smo povprašali kaj meni o povečani prodaji sredstev za kontracepcijo in kako nanjo vpliva grožnja imenovana AIDS

Se mi zdi, da aids sploh ne pogojuje povečane prodaje, saj se ljudje ne zavedamo nevarnosti spolnih bolezni, dokler nas ne doletijo. Mogoče tudi zato, ker ne poznamo dovolj spolnih bolezni, njihovih znakov in posledic! Prodaja kondomov se povečuje predvsem z razgledanostjo današnje mladine, ki se zaveda nevarnosti vseh spolnih bolezni. Osnovni razlog dobre prodaje kondomov pa se še zmeraj skriva v dejstvu, da je kondom mogoče na nek način najenostavnejše, pa vendar zelo zanesljivo, kontracepcijsko sredstvo.

erotika in erotični oglasi

Najbolj zanesljiva zaščita pred nosečnostjo je tabletka! Najbolj zanesljiva zaščita pred okužbo je kondom! To se sliši kot slogan.
Mogoče se res sliši kot slogan, ampak je resničen! Obe navedeni kontracepcijski sredstvi imata visoko stopnjo zaščite pred nosečnostjo, vendar ima kondom manjšo prednost, ščiti namreč tudi pred spolnimi boleznimi.

Pa pojdimo po vrsti. Ali se ve, kdaj so sploh začeli uporabljati kondom ali kakšnega “njegovega predhodnika”? Je res, da so nekoč naši pradedje v te namene koristili tudi živalska črevesa? Prebrala sem, da je razmah kondoma omogočil izum vulkanizacije gume leta 1843.
Začetki kondomov segajo tudi tisočletje nazaj, vendar se niso začeli pri živalskem črevesju. Eden od predhodnikov je bil tudi lesen kondom ali bolje povedano lesen tulec. Vulkanizacijska guma je naredila mnogo za popularizacijo kondomov, vendar so bili ti v začetku zelo debeli, pomočeni v nekakšen puder in pakirani v kovinski škatlici. Zaradi morebitnih okužb prej nevarni, kot pa koristni. Kupovanje le teh, pa je bil tedaj še večji tabu, kot danes viagre.

via GIPHY

Kondom je zaradi enostavne uporabe, dokaj velike varnosti pred spočetjem (le štiri ženske od 100-ih morebiti zanosijo), mogoče ga je kupiti v vsaki trafiki in kot zaščita pred boleznimi zelo popoularno kontracepcijsko sredstvo?
Nekaj smo o tem že spregovorili. Kondom je popularen, ker je zelo dostopen in edino sredstvo, ki nas ščiti pred spolnimi boleznimi in je hkrati tudi zaščita pred nosečnostjo. Vendar se moramo zavedati, da niso vsi kondomi dobri, tudi na tem področju je izbira velika, kvaliteta pa niha.

Sedaj pa malo bolj v konkretne vode. Na kaj moramo paziti pri uporabi kondoma? Je dovolj, da previdno odpremo emabalažo, izvlečemo kondom in ga navlečemo na nabrekli penis? Moramo res pred samo uporabo na vrhu stisniti zrak iz njega, da ne poči?
Pazimo že pri nakupu kondomov, ker so le ti zelo različni. Pred samo uporabo pazimo, kje jih shranjujemo (naj to ne bodo kakšni žepi ali majhne denarnice, ker se tam lahko kondomi poškodujejo). Pri nastavitvi na penis bodite pazljivi ter previdno iztisnite zrak iz kondoma. Hkrati pazite, da jih ne poškodujete z nohti. Marsikdo ne ve, da kondoma pri nastavitvi ne smemo raztegovati. Če kondom ne gre na penis brez raztegovanja, si omislite večje. JA! Obstajajo tudi kondomi večjih dimenzij ali drugače XL kondomi (pomembna informacija za vse tiste, ki tega še ne vedo in vem, da je teh kar nekaj). Tudi premajhen kondom in slaba kvaliteta materiala pa sta dodatna razloga za ti. počene kondome.

Kondom je priporočljivo uporabljati v kombinaciji s spermicidnimi kremami.
Vsa zaščitna sredstva je priporočljivo uporabljati s še dodatnim zaščitnim sredstvom, ker le ta potem dajejo skorajda 100-odstotno zaščito. Torej so spermicidne kreme priporočljive pri uporabi tudi ostalih zaščitnih sredstev in ne samo pri kondomih.

So pa nekateri kondomi že prevlečeni s spermicidnimi kremami ali pa lubrikanti, ki omogačjo lažje drsenje.
Večina kondomov je prevlečena z lubrikantnim premazom, niso pa vsi kondomi prevlečeni s spermicidnim sredstvom! Lubrikante in spermicidne kreme lahko kupite posebej in dodatno navlažite in zaščitite kondom, pazite pa pri nakupu le teh! Oljni lubrikanti se ne smejo uporabljati z lateksovimi kondomi in silikonski se ne smejo uporabljati v kombinaciji s silikonskimi kondomi, ker jih uničujejo!

Fantje, pozor: kondom se natakne pred prvim vstopom vašega junaka v vagino! Dodaten rizik lahko postane majhen problem, ki ga boste prvič videli čez 9 mesecev.
Definitivno je potrebno nastaviti kondom pred prvim vstopom penisa v nožnico, saj se semenčeca v majhni meri izločajo že med odnosom in ne samo pri izlivu! Možnost zanositve je manjša, ampak ne pozabimo, da je potrebno za oploditev jajčeca le en spermij.

Nekateri fantje se pritožujejo, da jim je kondom med odnosom “padel dol”. Zakaj? Je problem v različni kakovosti kondoma?
Problem ni v kakovosti kondoma, problem je v velikosti kondoma ali pa, če želite, v velikosti penisa! Tudi med kondomi najdete različne velikosti, vendar se morate po takšne odpraviti v kakšno bolj specializirano ali založeno trgovino s kondomi, saj jih med klasično izbiro po trgovinah in bencinskih servisih ne dobite.

Bolj izbirčni moški lahko izbirajo tudi med kondomi, ki so povečani na delu, ki ustreza glavici penisa ali pa izberejo modele, ki so stisnjeni pod glavico penisa, to je za tiste, ki so manj “obdarjeni”. Razlike med kondomi pa so lahko očitne tudi zaradi same oblike kondoma, npr. kroglično rebrasti kondomi so zaradi oblike nekoliko večji kot klasični!

Drži, da vazelin in navadne kreme poškodujejo lateks oz. kondom?
Vsi vazelini in kreme ne poškodujejo lateksa. Vse je odvisno od sestave same kreme ali vazelina. Na embalaži izdelka je označeno, ali je ta kompatibilen s kondomom ali ne.
Kreme in vazelini so načeloma namenjeni analnemu vlaženju. Analnim odnosom so namenjeni tudi analni kondomi, ki so po sestavi trdnejši, v večini primerov pa imate v embalaži poleg kondoma priložen tudi vlažilni gel. Za vlaženje kondomov pri vaginalnih odnosih pa se vazelini in kreme ne uporabljajo! Temu so namenjeni geli na vodni, silikonski ali oljni osnovi.

Pa še malo bolj vesele teme. Kondomi so različnih okusov? Katerih?
Ja, kondome najdete tudi aromatizirane. Spet pa imate v bolje založenih trgovinah večjo izbiro različnih okusov. Pri nas najdete kondome s klasičnimi okusi jagode, mete, češnje, pomaranče, banane, čokolade. Na razpolago pa so bolj zanimivi, posebni okusi kot so vanilija, wisky, šampanjec, rum, tuti-fruti, pina colada.

natikanje kondoma

Po čem, razen po ceni, se še razlikujejo kondomi?
Omenili smo že, da so kondomi različnih okusov, različnih velikosti, pa tudi oblik (povečani na glavici penisa, stisnjeni pod glavico penisa, anatomsko oblikovani, spiralno zaviti).
Vsi poznate čisto “klasične” kondome, dodatno navlažene, s spermicidnim premazom, anti-alergeni, extra tanke, extra varne, barvne, rebraste (kroglično, pikčasto rebrasti) in še bi lahko naštevala. Kondomi se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo, vsak ima kakšno posebnost, razlike pa so lahko tudi v premazih in v velikosti (ta je lahko na oko minimalna, vendar se na penisu razlika opazi).

Vam mogoče moški izdajo, kaj jih najbolj moti pri uporabi kondoma?
Moške velikokrat moti velikost kondomov, to da so premajhni ali pa preveliki. Včasih jim kakšni kondomi ne odgovarjajo, ker imajo “polivinilast” občutek, nekateri imajo močen premaz, ki pa je lahko celo alergen. Zato preizkusite več različnih kondomov in si nato izberite tiste, ki vam najbolj odgovarjajo. Velikokrat pa se zgodi, da se moški pritožujejo nad kondomi iz povsem banalnih razlogov, oziroma bolje rečeno, iščejo izgovor za neuporabo le teh.

via GIPHY

Pa punce, kaj je tisto, kar jih najbolj moti?
Punce največkrat moti prav vonj kondomov, saj nekateri pari uporabljajo kondome tudi med oralnim odnosom. Upam le, da ti isti kondomi niso potem tudi zaščitno sredstvo pri vaginalnih odnosih, saj se v ustih zagotovo poškodujejo. Nekatere ženske so alergične tudi na določene lubrikantne in spermicidne premaze na kondomih. Ta alergija se lahko pojavlja kot srbečica, izpuščaj ali pa pekoč občutek. Je pa alergija seveda mogoča tudi pri moškemu.

Nenazadnje, kaj svetujete mlajšim parom: kondom, tabletko, oboje?
Sigurno najprej svetujem kondome, ker mladi povečini veliko menjajo spolne partnerje in se z neuporabo kondomov veča nevarnost prenosljivosti spolnih bolezni. Ker pa nobeno sredstvo ni popolnoma zanesljivo, je moje priporočilo: uporabite še dodatno zaščitno sredstvo. Priporočam tabletke, ki bodo mlajšim dekletom uredile tudi menstrualni ciklus. Torej priporočam oboje.

DELI
Prejšnji članekJe ženska, ki pogosto menja partnerje, nimfomanka?
Naslednji članekNedosegljiva dva metra stran
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.