Brez dvoma je penis zelo pomemben organ v življenju moškega, saj opravlja dve bistveni funkciji (oddvajanje urina, prenos semenčic v nožnico) in hkrati prinaša moškemu zadovoljitev spolnega poželenja.

Predvsem zaradi njegove druge funkcije, katere pomen ni vezan izključno na reprodukcijo, ampak tudi na zadovoljitev spolnih potreb tako ženske kot moškega, je s penisom povezanih ogromno »teorij« in marketinških akcij, ki gradijo svoj interes po dobičku na predsodkih ali v glavnem neosnovanih kompleksih moških.

Obstajajo seveda tudi pravi nasveti za izboljšanje tako zdravstvenega stanja kot spolne sposobnosti moškega samega v smislu zadovoljujočega spolnega življenja in sposobnosti oploditve ženske. A včasih je težko ločiti seme od plevela, kajne?

Ženske, spoznajmo penis!

Za zagotovitev zadovoljujoče spolnosti je bistveno tako za moške kot za ženske, da poznajo sestavne dele in delovanje spolnih organov. Penis predstavlja poleg modnika, v katerem so moda, zunanji del moških spolnih organov ali genitalij. Zanje je značilno, da so prepredena z živčnimi končiči, kar omogoča spolno vzburjenje moškega.

Penis sestavljata dva dela:

  • koren penisa: pritrjen je na sramno kost  s kito, ki poteka od zgornjega dela sramne kosti na zadnjo stran penisa ter predstavlja del penisa, ki sega v medenico (ni viden). Ta del in oba kraka parnega brecila (pojasnilo sledi) fiksirata penis ob okostje. To je pritrjen del penisa (Pars Afixa Penis).
  • deblo ali telo penisa: vidni del penisa, ki se končuje z razširjenim delom penisa, to je glavico penisa. To je viseči del penisa (Pars Pendula Penis), ki v mirujočem stanju prosto visi pred modnikom.

Penis sestavljajo tri plasti tkiva oziroma brecili: dve parni brecili in brecilo sečnice. Vsako med njimi obdaja čvrsta vezivna ovojnica, ki omejuje nabrekanje penisa. V mirujočem stanju je debela in mehka. V stanju erekcije se nategne, stanjša in togo napne. Vsa tri tkiva povezuje skupna ovojnica (Fascia Penis).

Glavica in kožica penisa

Glavica penisa je kopičasto zadebeljen končni del brecila sečnice, ki se v obliki manšete zaviha nazaj ter zaobjame oba končna dela parnega brecila pod seboj. Ta zavihek pri glavici penisa (njen rob) se imenuje krona glavice (Corona Glandis), žleb, ki obdaja to krono pa vrat glavice (Collum Glandis). Krona glavice predstavlja enega izmed najbolj občutljivih delov penisa na spolno draženje. Vrh glavice penisa se odpira v zunanje ustje sečnice, podolžno režo na vrhu glavice penisa. Krona glavice ima posebne žleze lojnice (Glandulae Preputiales). Njihov izloček imenujemo smegma ali sirček (Smegma Preputii), katere namen je vlaženje glavice (naravni lubrikant).

Penis prekriva tanka, raztegljiva in ohlapna koža, ki je v mirujočem stanju nagubana. Leži nad ovojnico, ki obdaja celotno tkivo penisa, kar omogoča njeno premikanje. Koža prekriva tudi glavico penisa v obliki dvojnega nabora kože ali rezervne kožne gube (dodatno nagubana).To je kožica ali  prepucij (Preputium). Ščiti zunanji del ustja sečnice. Kožico lahko potegnemo preko glavice in jo razkrijemo.

V mirujočem stanju prekriva celotno glavico penisa. Obstajajo razlike med moškimi glede tega, kako kožica prekriva glavico penisa (n.pr.: 50% moških prekriva v celoti, 42% skoraj v celoti), kar ni bistveno. V stanju erekcije, ko penis nabrekne in otrdi, se kožica nategne in glavica penisa se razkrije v celoti.

Kožica je priraščena okoli in okoli ob kroni glavice. Na spodnji strani glavice penisa je priraščena na glavico penisa po sredini s tankim trakom elastičnega tkiva (vezica na kožici uda), ki povezuje spodnji del glavice s telesom uda. Imenujemo jo frenulum (Frenulum Preputii). Frenulum zadržuje kožico na spodnji strani, da se ne more zavihati in potegniti nazaj (skrbi torej, da kožica prekriva glavico penisa). Je izredno občutljiv na lahno, nežno draženje.

OBREZOVANJE … NUJNOST ALI POSEGANJE V INTIMO POSAMEZNIKA?

Predvsem iz verskih in kulturnih vidikov ali zdravstvenih in higienskih razlogov se v določenih okoljih izvaja obrezovanje moškega. Gre za kirurško odstranitev kožice (delno ali v celoti), kar pomeni, da je glavica obrezanega penisa trajno razgaljena. Frenulum pri obrezovanju prerežejo. Po postopku je prepovedana tako masturbacija kot spolni odnosi v obdobju 4-6 tednov. Vpliva na manjšo občutljivost glavice penisa, ki po drugi strani pripomore k lažjemu ohranjanju erekcije. Nedvomno sta tako kožica kot frenulum polna živčnih končičev, ki zagotavljajo ustrezne spolne dražljaje. Njuna odstranitev s tega vidika za moškega ni pozitivna.

Glavni zdravstveni razlog obrezovanja je preozka kožica (fimoza), ki povzroča bolečine, če je kožica potegnjena nazaj preko glavice penisa (glavica penisa razkrita). Prihaja do problemov pri spolnih odnosih (bolečina) in nasploh v stadiju erekcije. Prav tako je težje vzdrževanje ustrezne higiene (pod kožico se nabirajo izločki smegme, ki v primeru  neustrezne higiene lahko povzročijo okužbe). Pri zdravem moškem ob ustrezni higieni ni razloga za okužbe in druga obolenja, zato odstranitev kožice ni potrebna.

Stališča proti in za obrezovanje so še vedno deljena. Zagovorniki obrezovanja trdijo, da nima negativnih posledic, ampak je z vidika zagotavljanja zdravja pozitivno. Nasprotniki utemeljujejo svoje stališče z izrazito bolečim postopkom, tveganjem, če ni ustrezno izveden (še vedno potekajo obrezovanja na zelo primitiven način), ni »normalen« z vidika spolnega življenja in predvsem kogt obliko kršitev človekovih pravic, če se oseba sama ne odloči za postopek.

Dvojni E prosim!

Nekatere ženske se bi zadovoljile samo z enojnim »E«, a sama menim, da je dvojni »E« Začudena Evatisti, ki zaokroži zgodbo. Posebej, če jo »pišem« sama. Kaj je dvojni »E«? Dve izmed bistvenih funkcij penisa moškega: erekcija, ki omogoča ustrezno penetracijo v nožnico in druge oblike spolne zadovoljitve kot sta samozadovoljevanje in oralni spolni odnos, in ejakulacija ali izliv semenske tekočine, ki je bistven za oploditev ženske in čudovit zaključek spolnega odnosa. Ejalukalacija se v glavnem povezuje z orgazmom moškega. Saj že vemo, da ejakulacija in orgazem nista eno in isto, kajne?

Erekcija je refleksen odziv in posledica spolnega vzburjenja moškega (erotične misli, slike, dotiki, vonji, zvoki, stimulacija penisa, ipd.), nespolnih dražljajev (v spanju, posebej pri mladostnikih) ali celo polnega mehurja (zgodaj zjutraj seveda). Dražljaji se prenesejo v možgane, ki posreduje impulze v erekcijski center v hrbtnem mozgu. Na osnovi tega se gladke mišice, ki sestavljajo arterije penisa, sprostijo in omogočijo s tem večji dotok krvi v penis.

Žilni prostori v obeh parnih brecilih se napolnijo s krvjo in stisnejo vene, katerih pretok se s tem zmanjša. Ker se po venah odvaja kri iz penisa, nastane situacija, ko je dotok krvi v penis večji kot odtok krvi iz njega. Penis se torej napolni s krvjo, nabrekne, poveča  in otrdi. Z ejakulacijo ali prekinitvijo stimulacije se impulzi prekinejo in postopek se ponovi v obratni smeri. Penis splahni in upade.

Ejakulacija je prav tako refleksni odziv, ki se odvija v spodnjem predelu hrbtnega mozga, v ejakulacijskem središču. Gre za izbrizganje ali izliv semenske tekočine. Moški lahko ejakulacijo zadržuje in podaljšuje spolni užitek. Ejakulacija ima dve stopnji:

  • Emisijska stopnja: krčenje mišic izloči semensko tekočino iz semenskih mešičkov in prostate ter jih pomeša s semenčicami (dobimo seme ali spermo). Spermo potisne v del sečnice ob korenu penisa. Mišica zapiralka (sečni mehur) se skrči, kar onemogoči izločanje urina. Celotna emisijska stopnja traja približno sekundo. V tem trenutku moški ne more več preprečiti ejakulacije.
  • Ejakulacija: mišica ob korenu penisa se krči s presledki po 0,8 sekunde, potisne s krčenjem seme po sečnici proti vrhu penisa oziroma glavici, kjer se izloči v nekaj Eva pomežikzaporednih brizgih (normalno od enega do pet brizgov z različno intenzivnostjo ali močjo in različno količino sperme). Pri ejakulaciji se izloči povprečno 5 ml sperme (čajna žlička).

Poznavanje in razumevanje moške spolnosti in moškega kot spolnega partnerja   s strani ženske je bistveno, če želi ženska zagotoviti sebi in moškemu zadovoljujočo spolnost. Kako naj imamo skladno spolno življenje, če ne poznamo drug drugega?

Hkrati zagotavlja intimnost odnosa, ker samo takšen odnos vodi v res kvaliteten partnerski odnos. Tega ne moremo imeti, če nimamo zadovoljujočega in skladnega spolnega življenja.

Priznamo ali ne, ljudje smo predvsem spolna bitja.

DELI
Prejšnji članekPetkovo ritkanje
Naslednji članekBom letos sploh videla svojega Adonisa?!
Hej, sem Eva! 28-letnica odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.