Kaj je kontracepcija? Najlepše in najenostavnejše to opiše Slovar slovenskega knjižnega jezika: “uporaba določenih sredstev za preprečevanje spočetja”.

Zanimivo: Zanesljivost kontracepcijske metode ali kontracepcijskega sredstva ocenjujemo s Pearlovim indeksom (P. I.), ki pove število nosečnosti pri 100 ženskah, ki so eno leto uporabljale določeno zaščito.

Kontracepcije lahko delimo tudi tako (ni nujen posvet z zdravnikom):

NARAVNE METODE KONTRACEPCIJE

Najbolj pomembno: niso zanesljive metode kontracepcije. Na leto z uporabo teh metod zanosi celo 20 (!) od 100 žensk. Te metode temeljijo na spolni vzdržnosti med plodnimi dnevi. Sem štejemo: koledarsko metodo (Klaus in Oginovo metodo), merjenje bazalne temperature, ugotavljanje cervikalne sluzi, ovulativno metodo.

Med “naravne metode” spada tudi prekinitev spolnega odnosa oz. “moški pazi”:
Coitus interruptus je še zmeraj zelo pogosta “praksa in oblika kontracepcije”. Ta metoda nikakor ni zanesljiva, saj se morate zavedati, da so pri moškem semenčice prisotne že v izločku, še pred samim izlivom (ejakulacijo). Po statističnih meritvah od 100 žensk zanosi 10 do 25 žensk. Veliko, ne?

KEMIČNA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA

Ta sredstva sestavljena iz kemično aktivnih snovi mehansko zaprejo pot semenčicam in jih z biokemičnimi učinki onesposobijo. Sem spadajo različne kreme, pene, želeji, peneče tablete. Tudi te oblike kontracepcije so dokaj nezanesljive, priporočajo se kot dopolnilo mehanskim in naravnim načinom kontracepcije.

via GIPHY

MEHANSKA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA

Kondom (moški, ženski).
Takoj naj poudarimo, da je kondom edino kotracepcijsko sredstvo, ki nas varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi (aids, sifilis, gonoreja, genitalni herpes, glivčne okužbe, virusni hepatitisi itd).
Diafragma
Tako za kondom kot difragmo velja, da je prepričljivo, da se uporabljata v kombinaciji z geli, tabletkami, kremami, ki delujejo spermicidno (spermicidi so kemične spojine, ki semenčice uničijo).

Nujen pa je obisk pri zdravniku za BIOLOŠKA KONTRACEPCIJSKA SREDSTVA:

  • Kontracepcija po odnosu (postkoitalna kontracepcija)
  • Maternični vložek (spirala, obroček)
  • Hormonska kontracepcija (HKC) oz. po domače kontracepcijske tablete. Jemanje kontracepcijskih tablet je zelo zanesljivo (zanosi manj kot 3 % žensk). Tablete vsebujeta sintetični hormon estrogen in progesteron, ki delujeta tako, da preprečujeta ovulacijo (sprostitev jajčeca iz jajčnika). Slabe strani tabletk so: morebitni glavoboli, slabosti, niso priporočljive za starejše ženske.
  • Sterilizacija (po SSKJ-ju: omejevanje naraščanje prebivalstva). V bistvu je to neke vrste trajna kontracepcija. Moškim se podvežejo semenovodi in tako se prepreči potovanje semenčic. Ženskam se prereže jajcevode; prepreči se potovanje jajčeca od jajčnika do maternice.

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.