Kaj se zgodi z našimi telesi, ko smo vzburjeni?

Poizkusita nekaj novega, raziskujta

Erotična privlačnost je globoko zakoreninjena v fiziologiji človeškega telesa.

Ko govorimo o vzburjenju in odzivu telesa, se osredotočamo na kompleksno mrežo fizičnih, nevroloških in hormonskih procesov, ki sodelujejo pri ustvarjanju intimne povezave. A kako v resnici odreagira naše telo, ko nastopi erotika in kakšna je vloga možganov pri procesih, ki vodijo do spolnega odnosa?

Kako vzburiti žensko?

Moški in proces erekcije

Za moške je ključna točka fizičnega odziva erekcija. Ko se moški počuti spolno vzburjenega, njegov živčni sistem sprosti dušikov oksid v penisu. To sproščanje dušikovega oksida vodi v povečan dotok krvi v erektilna tkiva penisa, kar povzroči dvig krvnega tlaka v penisu in posledično erekcijo dotlej zaspanega nagajivčka.

Vzburjenost moškega telesa nadzira kompleksen splet nevrotransmitorjev, zlasti dopamina in serotonina, ki igrata ključno vlogo pri dojemanju užitka in zadovoljstva. Tudi drugi hormoni, kot denimo testosteron, igrajo pomembno vlogo pri spolnem vzburjenju moških.

Ženski odziv na erotično stimulacijo

Ženski fizični odziv na erotično stimulacijo je prav tako kompleksen. Eden ključnih dejavnikov je povečan pretok krvi v medenično območje, kar vodi v otekanje genitalnega tkiva. Vagina se v tem času močneje vlaži in se pripravlja na penetracijo partnerjevega korenjaka.

Ženski organizem vključuje nevrotransmitorje, kot so dopamin, serotonin in oksitocin, ki prispevajo k občutku užitka, sproščenosti in povezanosti. Hormoni, ki se sproščajo med spolnim vzburjenjem, vključujejo estrogen, progesteron in testosteron. Jap, pravi koktajl zanimive kemije, ki vodi do izjemnega orgazma.

Delovanje možganov v procesu vzburjenja

Možgani so centralni dirigent v tem zapletenem koncertu vzburjenja. Limbični sistem, ki vključuje hipotalamus in amigdalo, sodeluje pri zaznavanju in interpretaciji spolnih dražljajev. Hipotalamus sproži sproščanje hormonov, ki vplivajo na spolne žleze.

Prek živčnega sistema možgani sporočajo krvnim žilam v genitalnem območju, naj se razširijo, kar omogoča povečan dotok krvi in posledično vzburjenje. Oksitocin, imenovan tudi “hormon ljubezni“, pa igra ključno vlogo pri povečanju občutkov povezanosti med partnerjema.

Pomen čustev in psihologije v erotični privlačnosti

Poleg fizičnih procesov ima čustveni in psihološki vidik izjemno pomembno vlogo. Zaznavanje partnerjeve privlačnosti, občutki varnosti, zaupanja in intimnosti pomembno vplivajo na celoten proces. Odnosi, v katerih je prisoten čustveni naboj, lahko fizični odziv povečajo ali zmanjšajo.

Vzburjenje in erotična privlačnost sta zato rezultat harmoničnega sodelovanja med telesom, možgani, čustvi in hormoni. Razumevanje teh procesov lahko pripomore k izboljšanju intimnosti med partnerjema ter krepitvi spolnega zadovoljstva in povezanosti, zato ni slabo vsake toliko prebrati kaj pametnega. Je tako?

DELI
Prejšnji članekNe želiš, da te kdo prepozna? Uporabi skriti način!
Naslednji članekRazuzdanka na steroidih
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.