BDSM je vidik človeške spolnosti, ki je žal zelo nerazumljen in stigmatiziran. Čeprav je spolnost sama po sebi lahko tabu tema, se lahko, če ji dodamo še razplete, fetiše, izmenjavo moči in igro BDSM, zapletejo še druge plasti.

Bolj kontroverzen pogovor v zvezi s perverznostmi je uporaba perverznih iger kot sredstva za zdravljenje spolnih travm, kar je lahko za nekatere zahtevna zamisel. Resnica je, da obstaja veliko načinov zdravljenja spolnih travm, in samo zato, ker se nekaterim nekaj zdi nezdrav mehanizem za spopadanje z njimi, še ne pomeni, da ne more biti zdravilno za druge. V nadaljevanju pa nekaj več o psihologiji užitka in bolečine ter o tem, zakaj lahko sprevrženost spodbuja zdravljenje, če je v ospredju varnost in namen.

Zakaj je lahko bolečina tako dobra?

Ideja, da nas bolečina spolno vzburja, lahko zmede, saj se nekaterim zdi, da je bolečina nekaj, čemur se je treba izogibati, zlasti med nečim objektivno prijetnim, kot je seks. Dejansko obstajajo nevrobiološki razlogi, zakaj nekateri v bolečini najdejo užitek; ker so možgani vsakega posameznika drugačni, lahko na vsakega posameznika vplivajo na drugačen način.

Pri odzivanju možganov na bolečino je pomemben kontekst. Recimo, da se pri kuhanju grdo opečete; najverjetneje gre za bolečino, ki je bila nepričakovana in nezaželena, saj ste si preprosto poskušali skuhati obrok. Ko gre za kinky, prizore BDSM, ljudje, ki se ukvarjajo s to igro, včasih imenovani tudi praktiki, običajno ustvarijo kontekst, v katerem lahko izkusijo bolečino.

V tem trenutku se počutijo varno, saj imajo popoln nadzor nad točno določeno vrsto bolečine, ki jo bodo izkusili, kako dolgo bo trajala, kje jo bodo čutili, kako pogosto, kako intenzivno, in imajo tudi seksualni kontekst ali scenarij, v katerem je to smiselno in vzburljivo glede na njihov natančen erotični načrt (kaj si kdo želi v spolnosti).

Vaši možgani so izpopolnjeni in lahko razlikujejo med “dobro in slabo bolečino” ali bolečino, ki je nezaželena, in bolečino, ki jo občutimo v prijetnem kontekstu. Nevrokemično gledano se ob spolnem vzburjenju ob bolečem dražljaju sprostijo hormoni, kot sta dopamin in oksitocin (hormoni, povezani z užitkom, ljubeznijo in nagrado), in zaradi že obstoječega čustvenega in medosebnega konteksta lahko občutimo užitek. Kombinacija vzburjenja, konteksta in pozitivnega namena za bolečino skupaj ustvarijo prijetno bolečino.

Spolna travma in zdravljenje

V zvezi z uporabo praks perverznosti kot načina zdravljenja spolnih travm se pogosto pojavljata napačno razumevanje in patologiziranje. Morda je najbolj sporna vrsta igranja, imenovana konsenzualno nesoglasje, ki je oblika perverznosti, ki vključuje igranje vlog prisilnih spolnih fantazij. Eden od razlogov, zakaj je lahko zadeva tako osvobajajoča za preživele spolne napade, je ta, da lahko omogoči, da nekdo preoblikuje travmatično izkušnjo v izkušnjo, v kateri ima večji nadzor, telesno avtonomijo in vnaprej razkrite meje, kar vse mu ni bilo omogočeno, ko je bil žrtev nasilja.

V študiji iz leta 2021 so preživeli spolne travme, ki so poročali, da so se ukvarjali s “kinkom” kot metodo zdravljenja travme, ugotovili, da jim je priložnost, da ponovijo travmatični prizor v drugačnem in varnejšem kontekstu, omogočila, da izkusijo moč in avtonomijo ter prestrukturirajo omejujočo in negativno travmatično pripoved, s katero so se spopadali.

Ima vaš partner rad “bolečino”

Ni nujno, a ta globoka želja lahko izhaja iz še globlje, potlačene spolne travme, ki jo je partner preživel. Sploh pa ni vedno reč o travmi, ki se je pripetila na intimnem področju, pač pa so ta področja precej bolj raznovrstna.

Bistveno je zavedanje, da s tovrstnimi spolnimi praksami, in ljudmi, ki jih prakticirajo, ni popolnoma nič narobe. Dokler se jih izvaja v kontrolirani situaciji in po dogovoru te prinašajo užitek in dobre občutke na sploh.

DELI
Prejšnji članekČesa njej ni potrebno vedeti?
Naslednji članekDaj me po ritki
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.