Poletje in seks gresta z roko v roki. Tudi jaz imam takrat v torbici vedno kakšnega na rezervi. Pa ti?

Obstajajo različne vrste kondomov. Ko govorimo o kondomu pa navadno mislimo na moški kondom, ki se natakne na penis.

Poleg moškega kondoma obstaja tudi ženski kondom, ki se vstavi v vagino. V nadaljevanju bomo govorili o moškem kondomu. Kako učinkovit je kondom? Kondom mehanično prepreči izliv semena v nožnico. Ob uporabi kondoma v enem letu zanosi dvanajst od stotih žensk (88 % učinkovitost). Verjetnost zanositve na en spolni odnos je 1 : 2500. Se pravi fantje, vseeno ni slabo potegnit ven korenjaka, ko se pripravlja eksplozija 😉.

Danes postaja vse bolj pomembna t.i. dvojna zaščita, kombinacija kontracepcijskih tablet (zaščita pred neželeno nosečnostjo) in kondoma (zaščita pred neželeno nosečnostjo in SPB). Zagotovo je dvojna zaščita metoda izbora “danes” in “jutri”.

erotika in erotični oglasi

Iz katerih materialov so kondomi?

Kondomi so kontracepcijski pripomočki, ki so narejeni iz lateksa, plastičnih mas ali živalskega tkiva in imajo obliko tulca. Najbolj učinkoviti pri zaščiti proti okužbi s SPB in virusom HIV so kondomi iz lateksa, ki so tudi najlažje dostopni. Ljudje, ki so alergični na lateks lahko uporabljajo kondome iz poliuretana. Takšni kondomi so tanjši in povečajo občutljivost, zato jih uporabljajo tudi nekateri pari, ki niso alergični na lateks. Slaba stran teh kondomov pa je, da se hitreje pretrgajo kot drugi kondomi.

Katere vrste kondomov poznamo?

Poznamo različne oblike kondomov in večina jih ima na koncu nekakšen žepek oz. “rezervoar” za spermo. Kondomi so lahko gladki, nagubani oz. rebrasti, različnih barv in celo okusov. Na voljo so okusi breskve, pomaranče, limone, čokolade, vanilije, mentola, jagode, banane, češnje, pasijonke, manga, sladkega korena, maline … 😋

Večina kondomov je prekritih z lubrikanti (silikonske snovi, lubrikanti na osnovi vode…), ki olajša natikanje kondoma in njegovo uporabo. Mnogim kondomom je dodan spermicid, ki nudi dodatno zaščito.

via GIPHY

Kdaj uporabo kondoma priporočamo?

Kondom je neškodljiv kontracepcijski pripomoček. Primeren je za vse pare, tako za dolgotrajno in stalno uporabo kot za občasno uporabo. Kondom varuje pred okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi (aids, genitalni herpes, papiloma virus, gonoreja,…), zato ga posebno priporočamo osebam, ki menjavajo spolne partnerje in mladim na začetku spolnega življenja. Lahko ga kupite v lekarnah, drogerijah, na bencinskih črpalkah in še v nekaterih drugih prodajalnah.

Ali je potrebno med spolnim odnosom uporabljati kondome? 🤔

Da, ker uporaba kondoma zaščiti oba partnerja pred spolno prenosljivimi boleznimi in zanositvijo.

Kako naj prepričamo mojega partnerja, da uporabi kondom?

Včasih je težko govoriti o kondomih, ampak naj to ne bo ovira, ko gre za vaše zdravje. Oseba, s katero bi želeli imeti spolni odnos, zna sprva nasprotovati uporabi kondoma z izgovori, ki so navedeni spodaj. Mi vam na te izgovore ponujamo možne rešitve, ki jih lahko uporabite.

Ali mi ne zaupaš?
Stvar ni v zaupanju, lahko si okužen pa niti ne veš.

Če uporabljam kondom, ne čutim nič.
Mogoče se bo z uporabo kondoma spolni odnos podaljšal in bo tako občutek boljši.

Če začnem natikati kondom, penis ne otrdi.
Jaz ti bom pomagal-a natakniti kondom in tako ne boš imel težav.

Nimam kondoma s seboj.
Jaz ga imam.

Jemljem tabletke, tako da ti ni treba uporabljati kondoma.
Vseeno ga bi rad uporabil. Tako se zaščitiva pred infekcijami, za katere sploh ne veva, da jih imava.

Ampak jaz te ljubim.
No potem boš pomagal, da se zaščitiva.

Ampak samo tokrat …
Samo enkrat je že dovolj za infekcijo.

Kolikšna je zaščita s kondomi pred nosečnostjo? Kolikšne so možnosti za zanositev, če se kondom poškoduje?

Kondom je zelo dobra zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi, če se pravilno uporablja. Če kondom poči in če se ne uporablja nobeno drugo kontracepcijsko sredstvo, potem obstaja možnost, da ženska zanosi.

Običajni kondomi niso prave velikosti zame. Kaj naj naredim?

Vsi kondomi so standardne dolžine, ampak obstajajo kondomi, ki variirajo v širini (ožji, širši).

kondomi z okusom

Ali uporaba dveh kondomov naenkrat zmanjša možnost zanositve?

Posledica uporaba dveh kondomov (ženskih ali moških) naenkrat je lahko trenje med kondomoma in tako poškodba kondoma. Če se želite dodatno zaščititi pred zanositvijo, je bolje, da uporabite poleg kondoma še neko drugo obliko kontracepcije (npr. kontracepcijske tablete).

Kaj če ob uporabi kondoma izgubim erekcijo?

Preden imate spolni odnos poskusite natakniti kondom in to večkrat ponoviti, saj se boste tako lahko znebili mogočih neprijetnih občutkov in boste ob naslednji uporabi kondoma pred spolnim odnosom bolj sproščeni in verjetno ne boste izgubili erekcije.

Ali se lahko kondom uporablja v vodi?

Če boste uporabljali kondom v vodi, je pomembno, da ga nataknite preden greste v vodo. Poleg tega morate paziti, ali voda vsebuje določene snovi, ki lahko poškodujejo lateks (npr. klor, mila, šamponi…).

erotika in erotični oglasi

So kondomi in spermicidi dovolj dobra zaščita?

Ob pravilni uporabi je kondom učinkovita zaščita pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi. Uporaba spermicidov s kondomom še zniža možnost zanositve in prenosa spolno prenosljivih bolezni.

Navodila za uporabo moškega kondoma:

• kondom uporabljaj ob vsakem spolnem odnosu.
• natančno preberi navodila.
• preveri, če je ovojnica nepoškodovana.
• preveri rok uporabe. Če je le-ta pretekel, kondom brez pomislekov zavrzi. Varnost je tu na prvem mestu.
• zavojček s kondomom odpri previdno, tako da kondoma ne poškoduješ. Ne uporabljaj škarij ali ostrih predmetov! Pazi tudi na nohte! Ovitka kondoma prav tako ne odpiraj z zobmi.
• kondom previdno vzemi iz ovojnice.
• preveri, da je kondom pravilno obrnjen. Kondom je kot nogavica; ima svojo pravo in napačno stran. Najprej ga malo odvij, da vidiš, v kateri smeri se odvija. Če se kondom noče odviti, je obrnjen narobe!
• preden ga natakneš na otrdel penis, s prsti iztisni zrak iz vrhnjega dela kondoma. Če tega ne storiš, kondom med spolnim odnosom lahko poči. Medtem ko vrh kondoma stiskaš s prsti, odvijaj kondom do konca po celi dolžini nabreklega uda.

Fantje, vadite natikanje kondoma v prijetnem okolju, kjer imate veliko časa zase. Dekleta, natikanje kondoma lahko vadite na banani ali kumari 🤣. Vaja dela mojstra in tako lahko prijetno presenetite svojega partnerja.

natikanje kondoma

in čez nekaj časa… 
• Po izlivu semena odstrani kondom še preden nabreklost uda popusti. Izvleci spolni ud iz nožnice, tako da pritisneš kondom ob bazo uda in pazi, da semenska tekočina ne uide iz kondoma.
Eva pomežik• Zaščita pred neželeno zanositvijo bo večja, če se poleg kondoma uporablja še spermicide (krema Delfen, C-film), zlasti v plodnih dnevih.
• Ne dodajaj vazelina, olj ali mastnih krem, ker kondom neposredno poškodujejo. Uporabljaj le nemastne želeje (npr. K-Y žele) ali spermicidne kreme (Delfen).
• Za analni spolni odnos je obvezna uporaba večje količine lubrikantov in močnejših kondomov. Lubrikant dodaj potem, ko si že nataknil kondom in ne prej. Lubrikant večkrat dodajaj.
• Vsak kondom lahko uporabiš le enkrat. Nikoli ne uporabljaj istega kondoma za vaginalni in analni spolni odnos. Nikoli ne uporabljaj kondoma, ki ga je uporabljal že nekdo drug. V isti kondom ne ejakuliraj več kot enkrat.

Pa še to:
Kondome shranjujte na primernem mestu: ne na vročini (soncu) ali na mestih, kjer se lahko poškodujejo (v zadnjih hlačnih žepih).

DELI
Prejšnji članekObdobje kratkih krilc
Naslednji članekKako se soočiti z majhnimi neprijetnostmi v spolnem odnosu?
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.