Razlogov za obstoj tako velikega števila fetišev v spolnosti je lahko več, a na splošno gre za zapleteno kombinacijo različnih dejavnikov, kot so družbeno-kulturni, psihološki in biološki.

Družbeno-kulturni dejavniki vključujejo vpliv okolja in družbe, ki lahko oblikujejo našo spolno identiteto in privlačnost do določenih stvari. Na primer, nekateri fetiši, kot so fetiši povezani z določenimi oblačili, so lahko posledica spolne vzgoje, ki je pod vplivom družbenih norm in vrednot.

Fetiši in zenske spolne fantazije BDSM

Policaji, vojaki, nune…

Drugi fetiši pa se lahko razvijejo kot posledica izkušenj iz preteklosti ali pa so posledica socializacije in družbenega učenja.

Psihološki dejavniki vključujejo osebnostne značilnosti in psihološke procese, kot so spolni nagoni, fantazije, vzorci spolnega vedenja in spolna identiteta.

Ko podivjajo hormoni

Nekateri fetiši se lahko razvijejo kot način spopadanja s stresom, tesnobo ali depresijo, medtem ko se drugi lahko razvijejo zaradi pomanjkanja samozavesti in samospoštovanja. Biološki dejavniki vključujejo hormonske in genetske dejavnike, ki lahko vplivajo na spolno privlačnost in spolno vedenje.

Na primer, nekateri fetiši se lahko pojavijo zaradi določenih spolnih hormonov ali genskih predispozicij. Kljub tem dejavnikom, točen izvor fetišev še ni v celoti razumljen in se še vedno preučuje. Vendar pa je pomembno opozoriti, da imajo ljudje različne fetiše in da so ti fetiši lahko povsem normalni in zdravi, če se izvajajo s soglasjem vseh vpletenih oseb in ne škodujejo njihovemu fizičnemu in čustvenemu zdravju.

In najbolj priljubljeni fetiši?

Če se ozremo po raziskavi, ki jo na tem področju opravlja Urgenca.com, so najbolj priljubljeni fetiši naslednji:

 • Seks s spolnimi pripomočki 33%.
 • Seks preko telefona 24%.
 • BDSM 19%.
 • Seks brez penetracije 16%.
 • Video seks 13%.
 • Analingus 13%.
 • Dvojna penetracija 9%.
 • Zlati tuš 7%.
 • Fisting 6%.

Kaj pa tisti nekoliko manj običajni?

Skoraj zagotovo jih večine ne poznate …

 • Agalmatofilija: fetiš na kiparske ali manekenske figure, običajno s spolno vsebino.
 • Akrotomofilija: fetiš za amputacije.
 • Autonepiophilia: fetiš za nošenje plenic in obnašanje kot dojenček.
 • Dendrofilija: fetiš za drevesa ali rastline.
 • Emetofilija: fetiš na bruhanje ali opazovanje bruhanja drugih.
 • Koprofilija: fetiš na iztrebke.
 • Mechanofilija: fetiš na stroje, vozila in mehanske naprave.
 • Necrofilija: fetiš na mrtve ljudi.
 • Somnofilija: fetiš na spolni odnos z nezavestno osebo.

Pomembno pa je omeniti, da imajo ljudje različne fetiše in da se lahko spolni fetiši močno razlikujejo glede na posameznika. Prav tako je pomembno vedeti, da morajo biti vsi spolni odnosi in aktivnosti med soglasnimi odraslimi. Pa ti, imaš kakšen fetiš?

DELI
Prejšnji članekDevica moram biti!
Naslednji članekVroče gostovanje
Hej, sem Eva! Zanimiva punca odprtega duha in razprtih nog (kadar mi to paše). Po poklicu medicinska sestra, obožujem seks, ter vse kar je povezanega z njim. Velika strast so mi erotične zgodbe katere sem vedno zelo rada brala, zadnje čase pa jih tudi pišem. Pridruži se mi v mojih erotičnih pustolovščinah!

NI KOMENTARJEV

KOMENTIRAJ

Z oddajo komentarja se strinjaš s kodeksom komentiranja.

Kodeks komentiranja

Registracija kot pogoj za komentiranje

Veseli bomo vaših komentarjev, ki pa bodo pred objavo uredniško pregledani. Vsebine lahko komentirajo le registrirani uporabniki. S tem ne želimo omejiti svobode govora, ampak preprečiti širjenje sovražnega govora in vzpodbujanje nestrpnosti. Vsi komentarji so javni, torej jih lahko preberejo tudi neregistrirani bralci.

Svoboda govora

Želimo vas opozoriti, da naša ustava vsakomur zagotavlja človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Ustava prav tako prepoveduje vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Kazenski zakonik

Kazenski zakonik kot kazniva dejanja opredeljuje na primer razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje, očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, sramotitev Republike Slovenije, sramotitev tuje države ali mednarodne organizacije, sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti, javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pridržujemo si pravico, da ne objavimo komentarjev, ki:

– bodo očitno zmotili, sprovocirali, napadali ali žalili druge;

– so rasistični, seksistični, homofobični, seksualno eksplicitni, žaljivi ali kako drugače sporni;

– kršijo zakone ali spodbujajo protizakonite dejavnosti;

– oglašujejo izdelke ali storitve za dobiček oz. kakšno drugo korist komentatorja;

– so napisani na način, iz katerega je jasno, da uporabnik prevzema identiteto nekoga drugega;

– vključujejo kontaktne podatke, kot so telefonska številka, poštni ali elektronski naslov;

– so napisani v kateremkoli jeziku razen slovenščini;

– vsebujejo povezave na druge strani, ki niso v skladu z našo uredniško politiko;

– opisujejo ali spodbujajo aktivnosti, ki bi lahko ogrozile varnost ali dobrobit drugih;

– jih uporabniki vidijo kot nezaželene oz. spam; pod to spadajo ponavljajoče objave, ki vsebujejo enako ali podobno vsebino;

– očitno niso vezani na temo, nakazano v članku ali drugih komentarjih;

– bi blatili ponudnika, njegove storitve, ustvarjali negativen vtis, škodili ugledu.

Za vsebino in naslove komentarjev so odgovorni avtorji sami. Uredništvo Magazina Ona On bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev komentarjev, v kolikor bodo to zahtevali pristojni organi. Za vaše objave lahko odškodninsko odgovarjamo, zato smo po zakonu prisiljeni skrbeti za red na našem portalu. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Zahvala

S skupno pomočjo lahko naredimo naše vsebine še bolj pestre, zato se vsem, ki z nami delite svoje misli, znanje in mnenja, zahvaljujemo za čas in trud.